------------------------------------------------KULTURYSTYCZNE FORUM SIŁACZY W CAŁEJ POLSCE-------------------------------------

ZDROWIE, SPRAWNOŚĆ, SPORT, FACHOWA PORADA, BADANIA DLA SPORTOWCÓW, OPIEKA PROFILAKTYCZNA, NAGRODY ZA WKŁAD, ZABAWA I PRZYJEMNOŚĆ - TYLKO U NAS

Ogłoszenie

AUTORYZOWANY PUNKT ODŻYWEK WROCŁAW: OLIMP HDT MUSCLE TECH LABRADA BIOGENIX Mogę dać korzystne rabaty, jeszcze niższe ceny niż sklep oferuje. Wysyłam również ze strony forum na zamówienie. Kwestia kontaktu skype: PAWLILIMICIMITED Zamówienia będą wysyłane z Wrocławia a forma płatności po omówieniu szczegółów.

#1 2008-01-14 23:09:36

jkd

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-01-14
Posty: 11
Punktów :   

Oliwa z oliwek

OLIWA Z OLIWEK

Zróbmy wszystko,aby w naszej kuchni w każdym domu była używana na codzień oliwa z oliwek! Zwróćmy jednak uwagę w sklepie, sięgając po butelkę tego "złocistego płynu" czy na etykietce butelki jest napis "extra virgin"! Jest to międzynarodowa nazwa najbardziej wartościowego tłuszczu roślinnego dla naszego zdrowia! Nie dajmy się też skusić niższą ceną oliwy z oliwek, bo to napewno jest gorszy gatunek oliwy, i nie ma jedynego napisu "extra virgin" jaki cechuje najbardziej czystą odmianę oliwy ! Producenci specjalnie dając niższa cenę za 1,0 litr małymi napisami na etykietce starają się wprowadzić w błąd Konsumenta! Musimy wybierać produkty dobre dla zdrowia, nie zawsze szukając najtańszych produktów, które nie spełnią naszych oczekiwań! Dieta śródziemnomorska jest dietą nr 1 na świecie,zalecaną wszystkim krajom przez Światową Organizację Zdrowia! Moim zdaniem oliwa z oliwek "extra virgin" powinna być na półkach aptecznych a Państwo powinno refundować po części takie recepty! Ten tłuszcz mógłby w  niektórych przypadkach zastąpić o wiele droższe leki chemiczne, ktore obniżają poziom cholesterolu! O walorach zdrowotnych  oliwy proszę czytać w dalszej części informacji.....

Wiadomo od dawna, że mieszkańcy takich krajów jak: Grecja, Włochy czy Hiszpania umierają znacznie rzadziej na choroby serca, niż mieszkańcy krajów położonych bardziej na północ. Pojęcie diety śródziemnomorskiej  po raz pierwszy pojawiło się dopiero w 1977 roku w trakcie obrad komisji zdrowia amerykańskiego senatu. W tej chwili Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ten sposób odżywiania jako zbawienny dla ludzkiego organizmu. W śródziemnomorskim menu dominują warzywa, owoce morza, ryby, pełnoziarniste pieczywo, sery. Niewiele jest natomiast czerwonego mięsa. Jednak największą jej zaletą, jak twierdzą dietetycy jest oliwa z oliwek. Już przez Homera zwana była  złotym płynem. Obecnie produkuje się na świecie ok. 1,742 mln litrów oliwy z oliwek rocznie z czego 30 % produkują Hiszpanie, a  24 % Włosi. Pozostali producenci to: Grecja, Francja, Tunezja, Maroko i Portugalia. Oliwki rosną na wiecznie zielonych drzewach, osiągających wysokość 10 - 20 metrów. Drzewo rośnie powoli, zaczyna owocować po ok. 10 latach, ale z a to może żyć aż 2000 lat! Oliwki mają wielkość 2-3 cm, są kuliste lub o kształcie elipsy. Zawierają około 40 - 60 % cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko 10 % zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne  przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Jedna mała oliwka (ok. 3 g) to 3 - 4 kcal. Można się spotkać z różnymi podziałami oliwy z oliwek. Szukajmy na półkach sklepowych najlepiej oliwy z oliwek oznaczonej: Virgin olive oil extra (np.firmy Ballester) - jest uzyskiwana z oliwek w sposób nie zmieniający podstawowych ich własności. Taką oliwę uzyskuje się podczas pierwszego tłoczenia na zimno. Cały proces trwa ok. 1 godziny. Z 500 kg oliwek uzyskuje się ok. 57 litrów oliwy extra virgine.
Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost stężenia złego cholesterolu - LDL  (przeciwieństwo dobrego cholesterolu  HDL) we krwi (powodującego miażdżycę, natomiast kwasy jednonienasycone powodują obniżenie poziomu tego cholesterolu). Oliwa z oliwek zawiera też kwas oleinowy, a podejrzewa się, że kwas ten w przeciwieństwie do kwasu linoleinowego powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego, którzy właśnie spożywają duże ilości oliwy z oliwek. Ponadto oliwa ta pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym. Oliwa z oliwek jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także owocami morza. Można jej używać do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Jeżeli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też głębokie smażenie), bowiem oliwa ta pali się w niższych niż inne oleje temperaturach (ma niższą temperaturę dymienia - wynosi ona 225 stopni C). Oliwa z oliwek nie wymaga przechowywania w lodówce, w niskiej temperaturze ulega zmrożeniu, nie wpływa to jednak na jakość produktu.Powinna znaleźć czołowe miejsce w zdrowej i nowoczesnej kuchni. Jest to prawdziwa kulinarna przyjemność i skarb dla naszego zdrowia!

dr Jacek Roik www.jroik.manpol.pl

Offline

 

#2 2008-02-09 10:39:02

HERKULES

Administrator

7099039
Call me!
Zarejestrowany: 2008-01-13
Posty: 66
Punktów :   

Re: Oliwa z oliwek

Z tym dobroczynny działaniem tłuszczy jest ciekawa sprawa bo LDL wzrasta przy złym doborze tłuszczy do konkretnego typu człowieka. Taka ciekawa sprawa jest że osoby otyłe które będą miały w pożywieniu tłuszcze zwierzęce zwane sterolami to oliwa z oliwek wówczas podniesie LDL a jeśli dorzuci węglowodany do tego np. kanapkę z czymkolwiek to już w ogóle dorzuci do pieca i LDL wzrośnie nie pytając się czy może to zrobić
Ale gdyby podać otyłej osobie z szybkim typem metabolizmu sterole to LDL opada do frakcji poziomu w którym LDL będzie nas chronić w zimie przed utratą ciepła i np. nie zamarzniemy.

Nie dla każdego jest to zbawienne jak widać. A przyroda płata figle nie mówiąc już o reklamach i marketingu "zdrowego podejścia do tłuszczy". Zresztą nietypowe łączenie posiłków nawet zdrowych w pojedynkę i z logicznego punktu widzenia nie pokrywa się z dobrym stanem zdrowia. Tak jak zdrowy nabiał i owoce - normalnie są bardzo potrzebnymi w codziennym żywieniu ale połączone są bardzo toksyczne i wychładzające co z kolei powoduje w niedalekiej przyszłości różnego rodzaj stany zapalne skórne, bóle stawów, bóle głowy...

Zwróćcie teraz uwagę że opisy badań czy prac o tego typu na konkretnych np. tłuszczach jak oliwa z oliwek jest przedstawiona w świetle krajów raczej ciepłych a Polska to kraj wilgotny ale zimny przez 7 miesięcy przynajmniej. A delikatny tłuszcz bogaty w mikroelementy i witaminy nie robi się w zimnym klimacie. Potrzebuje wilgoci owszem ale nie zimna czy chłodu. Osoby z wolnym typem metabolizmu z tendencjami do bycia szczupłym owszem mogą sobie pozwolić nawet w Polsce jeść taką oliwę ale głównie dlatego że omega 9 w oliwie z oliwek uelastycznia błony komórkowe która ma wpływ na jelita i ściany żołądka ale podany otyłym i szybkim metabolizmom powoduje usztywnienie błon komórkowych i tycie ale pod warunkiem że łączone posiłki będą jak do tej pory. A prawdę mówiąc być może każdy wie o niełączeniu ale jeszcze mało osób stosuje je w praktyce i dlatego kiedy medycyna ma się dobrze to nie widać tego po wynikach bo jak na razie to przodujemy i nadal idziemy w górę z chorobami wieńcowymi, nadciśnieniem, teraz doszły nowotwory, ogólnie choroby i powikłania z chorobami układu krążenia i oddechowego układu, a nerwice i pochodne temu to będzie standard - a  dlaczego? ...Bo sterole (ciężki tłuszczy) hamuje procesy degeneracyjne i uspokaja psychikę u szybkich utleniaczy (szybki metabolizm), podać mu roślinne to będzie chodził głodny i będzie podjadał w nocy i między posiłkami co powoduje uszkodzenie wątroby, która ma wpływ na energetykę organizmu co z kolei wpływa na stan funkcjonowania psychicznego i fizycznego. A u wolnego utleniacza tłuszcze sterole pogłębia stany psychozy i stany psychiczne i choroby promują ale tłuszcze mają ten sam zbawienny zdrowy wpływ co u szybkiego utleniacza ciężki tłuszcz i  np. Oliwa z oliwek jest wskazana dla wolnych utleniaczy z tendencją do bycia szczupłym ale przede wszystkim jednolite tłuszcze roślinne - broń od miksów i uniwersalnych mieszanek żółtych tłuszczy. Na marginesie żółte tłuszcze w butelkach są zjełczałymi tłuszczami. 
Zresztą kiedy uda mi się zeskanować pewien materiał o tłuszczach to zobaczycie kiedy go wkleję po jakim czasie żółte tłuszcze się psują a przy tym jednocześnie ile stoją na półkach w sklepach. Włos się jeży !!

Pozdrawiam

Offline

 
--------------------------------------------- KULTURYSTYKA - ODŻYWIANIE - SUPLEMENTACJA -------------------------------------------------------

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
studio przegrywania kaset warmińsko-mazurskie ciągniki rolnicze podkarpacie